När man ska spela datorspel på nätet så är det en massa saker som ska stämma för att allt ska flyta på i spelandet. Vi tänkte gå igenom de viktigaste faktorerna för att du ska slippa lagg och andra irritationsmoment.

Uppkopplingen måste flyta

Det allra första som är viktigt när du ska spela spel på nätet av så kallad multiplayertyp, är att du har en internetuppkoppling med tillräcklig bredd. Idag är detta sällan ett problem eftersom de flesta har höghastighetsuppkoppling, men för några år sedan när online gaming började breda ut sig så var det ofta ett problem som drev spelare till vansinne eftersom de så att säga ‘laggade fram’ på servrarna. Detta förekommer dock fortfarande men av en annan orsak, en orsaks som stavas WiFi. Idag är förvisso också de flesta trådlösa routers väloptimerade för att det ska fungera att spela med dem, men det händer att något stör signalen och då uppstår problem. Därför så kör i princip alla riktiga gamers fortfarande med nätverkskabel eftersom det är stabilare. Så vill du vara säker på att allt ska flyta på med uppkopplingen så skaffar du dig en nätverkskabel, dom är inte speciellt dyra.Bor du i ett hus där uttaget sitter en bit ifrån din dator så kan det givetvis vara lite klurigt att ordna detta, men inte så klurigt som man tror faktiskt. Det går att köpa nätverkskabel som längdvara, sen är det bara dra kabeln på ett smidigt sätt samt att sätta ‘huvud’ på kablarna med en speciell tång för att göra nätverkskablar. Alla sådana verktyg och sådant du behöver kan du hitta hos Kabelbutiken, där namnet kanske skvallrar om vad som finns till försäljning där. Både nätverkskablar på rulle, tänger och upphängningsklammer finns där att hitta till detta ändamål. Behöver du hjälp med hur du ska koppla nätverkskabeln så hittar du här en bra guide som du kan följa.

Rätt prestanda på datorns komponenter

Anledningen att denna punkt inte kommer först beror på att du faktum med, kan ha en hur bra dator som helst och det kommer ändå inte att fungera om du inte har ordning på internetuppkopplingen. Det du ska tänka på här är att du kollar upp vad rekommendationerna för det spel du ämnar att spela, är. De komponenter som är viktigast är följande:

  • Processorn – Om inte processorn är tillräckligt snabb så kommer datorn inte att orka med och spelet således inte att flyta på i önskad fart.
  • Arbetsminne – Arbetsminnet kan man säga att det som lagrar den data som processorn ska processa. Det är alltså en typ av minneslagring som inte är bestående, utan där data ständigt byts ut mot ny. Ju mer arbetsminne desto fler program klarar processorn att hantera utan att det börjar lagga.
  • Grafikminnet – Spelar du ett spel med hög detaljnivå så krävs också ett grafikkort med god kvalitet. Man skulle kunna säga att grafikkortet är lite som en kombinerad processor och arbetsminne som är inriktat bara för grafik och formprocesser.