Det digitala fenomenet Hearthstone har tagit spelvärlden med storm och är ett av de mest populära spelen just nu. Några saker som har hjälp spelet att nå denna framgång är dess enkla och intuitiva spelmekaniker. En annan sak som har hjälp spelet att sprida sig är den tävlingsinriktade e-sports scenen som har byggs upp runt spelet samt free-to-play modellen som är en av Hearthstones grundpelare.

Hearthstone är ett digitalt free-to-play kortspel som i många aspekter är likt det populära kortspelet Magic The Gathering. Både i spelmekaniker och i det turbaserade systemet kan man hitta likheter mellan de två kortspelen men det som skiljer Hearthstone från de flesta kortspel är att det just är digitalt vilket skapar oändliga möjligheter.

Ett exempel på detta är att man inte behöver blanda sin kortlek eller sortera korten i sin samling då spelet gör detta automatiskt. Sedan finns det otroligt många möjligheter för unika spelmekaniker som man inte kan göra med ett vanligt kortspel. En av dessa mekaniker är RNG (Random Number Generator) vilket är en algoritm som är avsedd för att generera slumpmässiga resultat.

Hearthstones free-to-play modell innebär att man kan spela spelet helt gratis och betala för kort och liknande med en ingame valuta som man tjänar genom att spela spelet. Man kan däremot använda riktiga pengar om man vill låsa upp dessa saker snabbare eller om man vill köpa kosmetiska ingame föremål såsom characterskins och liknande.